torsdag 2 december 2010

Långpannebröd


Jag bakade lata grahamsrutor i långpanna igår, efter ett enkelt och bra recept från Arla.

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g Arla smör
1 1/2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl


Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kvarg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk. 

Sen avnjöt vi dem med ost, apelsinmarmelad och en kopp te. Inte dumt alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar